recept: Töltött grill Franci módra, Kifőzde
Töltött grill Franci módra
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

8 szép szelet sertéstarja kicsontozva,
8 szép szelet pulykamell-filé,
16 hajszálvékony szelet kolozsvári szalonna,
3 fej zsenge vöröshagyma

A páchoz:
3 ek. mustár,
5 cl konyak,
2 evőkanál ketchup,
1 mokkáskanál őrölt feketebors,
1 mk őrölt fehérbors,
2 mk vadpác fűszerkeverék, őrölve
1 mk majoranna,
1 dl olivaolaj,
3 ek. szójaszósz,
1-1 kis ág bazsalikom és tárkony, finomra vágva


Két-három nappal a jeles esemény előtt bepácoljuk a húst:
A húsokat megmossuk, leitatjuk a vizet róla, a csontoktól, hártyáktól megszabadítjuk, 0,7 cm vékonyan felszeleteljük és alaposan kiklopfoljuk.
A kiterített hússzelet egyik térfelére ráfektetünk egy szelet hajszálvékony szalonnát, és arra egy-két vékony karika hagymát, majd a hagymára ráhajtjuk a husi másik felét.
Ügyeljünk arra, hogy a szalonna és hagyma ne érjen ki a hús széléig, maradjon legalább 1 cm hely körös-körül.
A páchoz az anyagokat jól összekeverjük, majd a húsokat mindkét oldalán bekenjük a páckenőccsel.
A kész példányokat szorosan egymás mellé és egymásra tesszük egy edénybe, fóliával letakarjuk, hogy levegő ne érje, és hűtőbe tesszük.
A pác ízesítése szerintem szinte magánügy, mindenki vérmérséklete és ízvilága szerint használja a fűszereket, akkor lesz elégedett az eredménnyel. Egy a lényeg; nem ajánlom a készen kapható ´puhító´ grill-pác készítményeket és a sót. A puhítást elintézi a klopfolás és a kétnapi pácolás maga is, sózni meg csak közvetlen sütés előtt szabad, különben a hús minden levét elveszti és száraz lesz.

Sütéskor ügyeljünk a parázs és a rács kellő távolságára, nem szabad túl hirtelen sütni, mert csak megég, de belül nyers marad (angolszász konyha), de órákig sem aszalgathatjuk, mert megkeményedik. Tehát közepes hővel süssük faszénen, ezt a parázs és a rostély távolságával állíthatjuk be.
Ja igen, és ne forgassuk minduntalan. 5-6 perc után megfordítjuk, a másik oldalát is sütjük 4-5 percig, majd hegyes késsel megpiszkáljuk, így állapítjuk meg, mennyi ideig süthetjük még. Nem akkor jó, ha szénné égett, hanem akkor, ha a kés hegyével fel tudjuk bolyhozni a husit.
Friss kenyérrel, nyers zöldségekkel (uborka, paradicsom stb.), görögös salátákkal, vagy kovászos uborkával tálaljuk.
Kenyér helyett roppant finom a pirított vajazott bagett, újhagyma apróra vágott zöldjével megszórva.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Házi pácversenyünkre készített pályaművem, melyet Vavrekéknál bonyolítottunk le egy kerti partin.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.09.04. Utoljára frissítve: 2008.09.04.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 19:02:39 - 1.28)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez