Hozzávalók: |
Elkészítés: |
8 szép szelet sertéstarja kicsontozva, 8 szép szelet pulykamell-filé, 16 hajszálvékony szelet kolozsvári szalonna, 3 fej zsenge vöröshagyma A páchoz: 3 ek. mustár, 5 cl konyak, 2 evőkanál ketchup, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 mk őrölt fehérbors, 2 mk vadpác fűszerkeverék, őrölve 1 mk majoranna, 1 dl olivaolaj, 3 ek. szójaszósz, 1-1 kis ág bazsalikom és tárkony, finomra vágva |
Két-három nappal a jeles esemény előtt bepácoljuk a húst: A húsokat megmossuk, leitatjuk a vizet róla, a csontoktól, hártyáktól megszabadítjuk, 0,7 cm vékonyan felszeleteljük és alaposan kiklopfoljuk. A kiterített hússzelet egyik térfelére ráfektetünk egy szelet hajszálvékony szalonnát, és arra egy-két vékony karika hagymát, majd a hagymára ráhajtjuk a husi másik felét. Ügyeljünk arra, hogy a szalonna és hagyma ne érjen ki a hús széléig, maradjon legalább 1 cm hely körös-körül. A páchoz az anyagokat jól összekeverjük, majd a húsokat mindkét oldalán bekenjük a páckenőccsel. A kész példányokat szorosan egymás mellé és egymásra tesszük egy edénybe, fóliával letakarjuk, hogy levegő ne érje, és hűtőbe tesszük. A pác ízesítése szerintem szinte magánügy, mindenki vérmérséklete és ízvilága szerint használja a fűszereket, akkor lesz elégedett az eredménnyel. Egy a lényeg; nem ajánlom a készen kapható ´puhító´ grill-pác készítményeket és a sót. A puhítást elintézi a klopfolás és a kétnapi pácolás maga is, sózni meg csak közvetlen sütés előtt szabad, különben a hús minden levét elveszti és száraz lesz. Sütéskor ügyeljünk a parázs és a rács kellő távolságára, nem szabad túl hirtelen sütni, mert csak megég, de belül nyers marad (angolszász konyha), de órákig sem aszalgathatjuk, mert megkeményedik. Tehát közepes hővel süssük faszénen, ezt a parázs és a rostély távolságával állíthatjuk be. Ja igen, és ne forgassuk minduntalan. 5-6 perc után megfordítjuk, a másik oldalát is sütjük 4-5 percig, majd hegyes késsel megpiszkáljuk, így állapítjuk meg, mennyi ideig süthetjük még. Nem akkor jó, ha szénné égett, hanem akkor, ha a kés hegyével fel tudjuk bolyhozni a husit. Friss kenyérrel, nyers zöldségekkel (uborka, paradicsom stb.), görögös salátákkal, vagy kovászos uborkával tálaljuk. Kenyér helyett roppant finom a pirított vajazott bagett, újhagyma apróra vágott zöldjével megszórva. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |